Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΕΥΖΗΝ



Με έκπληξη διαβάσαμε την εγκύκλιο με θέμα :
 Διενέργεια Προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της  26.05.2016 και Αρ. Πρωτ.: 85517/Δ5/Τμ.Α του ΥΠ.Ε.Θ.  όπου αναφέρει :
…..συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων) και την τρέχουσα σχολική χρονιά (2015-2016). Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί έως το τέλος του διδακτικού έτους. Λαμβάνοντας υπόψη το Φ.Ε.Κ. 1139/28-7-2010, άρθρο 4, παράγραφος 6…..
          Το ενδιαφέρον είναι  ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα περιορίζεται στην  Π/θμια Εκπ/ση και ως εκ τούτου η ίδια η ουσία του αυτοαναιρείται .Σκοπός του είναι, όπως αναγράφεται στη σελίδα 2 ,
 …. η διαχρονική καταγραφή των σωματομετρικών χαρακτηριστικών, της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης όλων των μαθητών των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας. Ο χαρακτήρας του προγράμματος θα επιτρέψει την έγκαιρη πρόληψη υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών.
Άρα εξαιρεί τους μαθητές-ριες  των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας και τα έως τώρα (από τις προηγούμενες χρονιές) συλλεχθέντα στοιχεία καθίστανται άχρηστα για οποιαδήποτε έρευνα και αξιολόγηση! Η βεβιασμένη υλοποίησή του 15 ημέρες πριν την επίσημη λήξη των μαθημάτων με την αναγκαστική εξαίρεση των μαθητών-ριων της Δ/θμιας Εκπ/σης δείχνει την   προχειρότητα με την οποία  έγινε ο σχεδιασμός και για αυτή τη χρονιά ,του εν λόγω προγράμματος, και καταδεικνύει ότι ο σκοπός του δεν είναι τελικά τα όσα ευαγγελίζεται  η εγκύκλιος αλλά η συνέχιση της χρηματοδότησης που κινδυνεύει να χαθεί από την μη συνέχισή του και από την οποία δεν ωφελείται κανείς πλην των  εμπνευστών του. Και για να μην υπάρξει παρανόηση αναφερόμαστε στο ότι από την χρηματοδότηση που παίρνουν οι εμπνευστές δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ στα σχολεία με αποτέλεσμα η δαπάνη για την αγορά των αναγκαίων εποπτικών μέσων για την διενέργεια του προγράμματος  βαραίνει εξ ολοκλήρου τις σχολικές επιτροπές και σε αρκετές περιπτώσεις τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.  
          Καλούνται οι συνάδελφοι ΚΦΑ να υλοποιήσουν το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. μέσα σε 15 ημέρες δαπανώντας τουλάχιστον 4 ώρες για την πρακτική αξιολόγηση και άλλες τόσες για την ηλεκτρονική καταγραφή-συνέντευξη ανά τμήμα, να οργανώσουν μαζί με τους δασκάλους τις γιορτές λήξης  με τις απαραίτητες χρονοβόρες πρόβες , τις αθλητικές εκδηλώσεις που τις πλαισιώνουν, την ίδια στιγμή που οι Δάσκαλοι προσπαθούν να τελειώσουν την ύλη τους και τα σχολεία έχουν να πραγματοποιήσουν τις ετήσιες σχολικές εκδρομές ,που στην πλειοψηφία τους πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες.
          Παραβλέποντας την πάγια θέση μας ως προς το πρόγραμμα για την αξία του και τους πραγματικούς σκοπούς του (την οποία έχουμε κοινοποιήσει με παλαιότερη ανακοίνωσή μας), δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε την υποκρισία του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων που στα χαρτιά και τις εγκυκλίους του κόπτεται για την υγεία των νέων της πατρίδας μας ενώ την ίδια στιγμή καταργεί 4 ώρες γυμναστικής από την Δημοτική Εκπ/ση (ΕΑΕΠ) και 1 ώρα από την Γ΄ Λυκείου.


   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου